HemDjuren › HCM – Den tysta döden

HCM – Den tysta döden

Vi har fått resultatet av Duchess obduktion. Hon led av HCM. Det står för Hypertrofisk kardiomyopati, och är en hjärtsjukdom som först upptäcktes hos människan på 50-talet och hos katt på 70-talet. Sjukdomen innebär att den vänstra hjärtkammaren blir förtjockad, som in sin tur leder till blodet inte kan flöda genom och att hjärtat måste jobba mycket hårdare. Sjukdomen är mycket svår att upptäcka, då många katter inte visar några symptom alls. Men det man kan hålla utkik efter är svimningar, trötthet och om andningen ändras. Om katten börjar flåsa med öppen mun. HCM är ärftligt, man man vet inte hur ärftligheten ser ut. Vem i släktet som drabbas. Oftast drabbas katten när den är 3-8 år gammal. Vanligare bland hankatter. Det finns vissa mediciner, men många anser att dessa inte botar, utan snarare bara underlättar för katten fram tills katten går bort, vilken den kommer att göra.

Enda sättet att ta reda på om katten lider av HCM är att göra en scanning på hjärtat. I nuläget finns det bara 17 veterinärer i hela Sverige som gör detta. Då det krävs mycket erfarenhet för konsten att titta på en katts hjärta, så är tyvärr kostnaden för en scanning (eller screening som det också kallas) mycket hög. Man har också börjat med DNA-tester för HCM. Det man kollar efter då är genmutationer som orsakar HCM. Tyvärr har man dock inte hittat särskilt många genmutationer för just katter.

Katter med HCM löper också risk för följdsjukdomar, såsom ATE. Kort och gott; blodpropp. Blodpropp leder till förlamning i benen, och dessa blodproppar är svåra att få bort. Katten kan drabbas av panik när den inte kan röra sig, och förlamade bakben kan göra att den inte kan hålla in kisset.

I Duchess fall kom döden mycket snabbt av en hjärtattack. Vi fann vätska bredvid henne, och misstänker att det var kiss. Förutom hjärtat så hade även njure och lever kollapsat. Veterinären misstänker att detta utvecklats snabbt bara nu nyligen. Alltså inget Duchess gått med länge. Hon ville också vara väldigt tydlig med att det inte fanns något vi hade kunnat göra för att rädda henne. HCM är en tyst mördare som smyger sig på. Snabbt och effektivt, utan förvarning.

155309_10150093408669276_2524725_n

Jag hoppas att detta inlägg hjälper andra kattägare. Har ni raskatter, eller funderar på att skaffa raskatt; kolla med uppfödaren ifall HCM finns bland deras katter då det är en ärftlig sjukdom. Och kom ihåg att enda sättet att se HCM är via scanning av hjärtat. Om inte uppfödaren gjort detta kan de inte garantera att HCM inte finns bland deras katter. Även huskatter drabbas av sjukdomen, fast det är ju såklart svårare att spåra HCM i huskatters familjeträd..

Information om HCM har jag hämtat från Agria.

1 Kommentarer[ Lämna en kommentar ]

  1. Men :'(( hundra kramar ♥

Lämna en kommentar

Du kan använda följande HTML taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>