HemAllmänt › Livet i Spanien – del 2

Livet i Spanien – del 2

Nu kommer ytterligare ett långt inlägg med massa text och inga bilder. Sorry! Jag har samlat på mig en liten lista med saker som jag velat dela med mig av i bloggen om den spanska vardagen. Saker som jag kom att tänka på i stundens hetta och sen helt glömde bort. Så allt jag kommit på har jag skrivit ner, och nu tänkte jag dela med mig av sånt jag uppmärksammade nere på solkusten.

Taxi – då och nu

Det är stor skillnad på taxi förr och nu. Förr slogs chaufförerna om turisterna. Man tog inte hand om bilarna, som var smutsiga och illa däran. Nu är det ordning och reda, och man har infört rutiner. Taxibilarna har speciella ytor där de står på rad. Kösystem helt enkelt. Försöker man ta en taxi någonstans i mitten eller sist så skickar dom en vänligt fram till chauffören som är först i kö. Detta underlättar också för bilarna att komma och gå; när bilen längst fram kör iväg så rullar de övriga bara fram en plats. Smidigt. Chaufförerna blir då också mycket trevligare då de slipper slåss om kunderna. De tar också mycket bättre hand om bilarna numera. Bilarna är vita, och du ser inte en fläck på dom. De hålls i toppskick. När jag väntade på Henke utanför en matbutik där alla taxibilar står, så såg jag hur en av chaufförerna i mitten av kön utnyttjade tiden genom att ta fram en liten dammvippa och börja damma av instrumentbrädan. Sen la han ner den igen. Det jag inte gillar är att de tar extra betalt för bagage. För fyra handbagage betalade vi 70 kr extra. Ingen jättesumma, men tycker ändå det är dumt.

Alla kör moped

Med all trafik och allt folk är det lätt och smidigt att ta sig fram på moped. Som bilist är man inte lika förtjust i mopederna. De tränger sig fram och kör vilt utan att egentligen tänka på regler. Man måste alltid ha ett öga öppet ifall det viner förbi en moped när man står i kö. De är lätta att missa och köra på. De har sällan hjälm, och jag fattar inte att det inte är fler olyckor. Med moped blir det smidigare att parkera. Som bilist är det oftast svårt att hitta parkering, speciellt i centrum. Men som mopedist kan man trycka sig emellan där ingen annan får plats. Man får dock räkna med att någon lär köra ner din moped, till exempel bilen som står parkerad jämte som råkar backa in i din moped. Mycket vanligt. Mopeder, precis som bilar, är ofta i dåligt skick här nere. De har krockat, vält och kört in i både det ena och det andra.

Tysta övergångsställen

Man är van vid att det piper vid övergångsställerna. Snabba pip vid grön gubbe och långsamma pip vid röd gubbe. Men i Spanien är det tyst. Spanjorerna kör dessutom mycket med blinkande gult ljus för bilister. Detta kan både mena att de ska stanna och att de får köra, men lämna förbiträde till fotgängarna. Väldigt förvirrande som turist. Och eftersom bilar ibland får köra, men ska lämna företräde till fotgängare, så är det svårt att veta när man får gå om man inte stirrar på gågubben. Varje dag såg man folk vid övergångsställen som tittade åt ett annat håll och helt missade att det blev grön gubbe. Lätt att missa, då bilar fortfarande passerar. Har själv stått och väntat som ett fån när ljuset slagit om till grönt och jag står kvar och ugglar. Spanjorer är väldigt duktiga på att stanna vid övergångsställen utan trafikljus. Bara det att de oftast kommer väldigt fort, och tvärnitar när de plötsligt ser fotgängaren som vill passera. Men stannar gör de i alla fall!

Mycket kalk i vattnet

Jag har aldrig förstått mig på Cillit Bang-reklamerna där det är så mycket kalkrester överallt. Nu förstår jag! När man diskade och lät det ligga och torka kunde man ofta hitta kalkfläckar, speciellt på bestick och glas. Även avlastningsytan på diskhon blev helt vitfläckig. Likaså har jag aldrig tänkt på kranar och duschmunstycken, men då såg jag nu hur kalket samlades på duschmunstycket, och hur kran och ho i badrummet ständigt var vitfläckigt. Jag tror även att den höga kalkhalten torkade ut min hud så den stramade och kliade. Detta blev dock bättre efter att jag köpt en bättre tvål (ingen billig skit från mataffären), men detta är inget problem jag upplever i Sverige. Detta påverkar också dricksvattnet. Numera kan man dricka kranvattnet här, men kanske inte i juli/augusti då det kommer mycket skit från bergen, vilket kan ge magbesvär.

Dåligt med förvaring

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så är det ont om förvaring. Vi svenskar är verkligen bortskämda med mycket förvaring. I Spanien är lägenheterna oftast små, trånga och väldigt gamla och slitna med mormors gamla möbler. Det enda förråd som finns är kanske det lilla städskåpet. Och kanske en garderob för kläder. Men ingenting annat. Inga källar-/vindsförråd. Vi fattade inte hur vi skulle klara oss utan förvaring. Men det gick hyffsat bra. Vi hade dessutom en stor och bra garderob. Resväskor förvarade vi i garderobens överhyllor, och i resväskorna förvarade vi de säsongsgrejer vi inte använde (vintergrejer på sommaren och tvärtom). Men det var jobbigt, och det är så himla skönt att komma hem till svensk förvaring! Sambons bror som har lägenhet i Fuengirola har en gigantisk L-formad balkong. Ena änden av balkongen har han glasat in och gjort till extra rum/förråd, då de precis som alla andra har ont om förvaringsmöjligheter.

Kvällsdofterna

Det finns inget bättre än att ta en sen kvällspromenad då nattblommorna står i blom. De luktar så himla gott! Tänk dig en varm kväll med en svag bris. Vart du än går doftar det svagt av blommor och växter, och plötsligt passerar du ett träd med nattblommor (vet inte vad dom heter) och doften blir starkare och du stannar upp för att, som tjuren Ferdinand, dofta på blommorna. Jag fylls av ett lyckorus och kan inte sluta le för mig själv. Det är ren och skär lycka enligt mig. Finns inget på denna jord som har en så rogivande effekt som doften av de blommor som bara blommar på natten.

Lämna en kommentar

Du kan använda följande HTML taggar:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>