Att använda rätt språkbruk i bloggen kan betyda skillnaden mellan epic fail och framgång. De flesta människor tappar intresset för en dåligt skriven text med dåligt språkbruk, för många fula ord, fel meningsbyggnad och stavfel överallt. Konstiga meningar, missade punkter eller kommatecken samt endast små bokstäver gör att texten blir väldigt svårläst, och då är det lätt att strunta i att läsa vidare eller komma tillbaka till bloggen.
Hjälpmedel
För att förbättra språket i din blogg finns det flera hjälpmedel. Rättstavningsprogram som finns i ordbehandlingsprogram är väldigt bra. Har du inget på din dator kan du ladda ner kostnadsfria. Vissa talar dessutom om när du har skrivit konstiga meningar och inte enbart stavfel. Ordlista, synonymordböcker och inspirationsböcker kan också vara bra att ha till hands eftersom allt faktiskt inte finns att hitta på internet. Dessutom är en riktig bok en bra och gammaldags rejäl inspirationskälla. Du kanske sitter överallt och bloggar, men oftast har du en arbetsplats, eller ett skrivbord. I anslutning till detta skrivbord kan du ha en bokhylla där du förvarar böckerna och andra saker som kanske behövs runt skrivbordet. Denna bokhylla kan du enkelt bygga själv med lite hjälp ifrån Byggmax breda sortiment och samtidigt får du lite stoff till ett nytt blogginlägg om hur du fixar din bokhylla själv.
När felstavningar blir en grej
Det finns bloggare som har fått ganska stor uppmärksamhet för vissa specifika stavfel i sina bloggar. Alexandra Nilsson, tidigare känd som Kissie, skrev “männsika” istället för “människa”, vilket gav henne ganska mycket uppmärksamhet. En del personer och läsare irriterade sig väldigt på det, andra tyckte att det kvittade, men effekten blev uppmärksamhet. Frågan är om det var med avsikt från början, eller om det var en ren felskrivning som blev omtalad och som hon därför fortsatte med. Ibland är även stavfel något som kan fånga folks uppmärksamhet och få folk att besöka bloggen, men det får aldrig bli en väldigt slarvigt skriven text.
Fula ord
Inte många tycker om att läsa det ena fula ordet efter det andra. Det får läsaren att ifrågasätta bloggarens ordförråd och det ser synnerligen oborstat ut. Att använda en del fula ord här och där kan fungera om det används på rätt sätt, alltså som förstärkande ord till en känsla. Att skriva “jag blir så jävla arg på…” kan vara okej men att använda könsord eller svordomar i nästan varje mening borde vara straffbart. Du som bloggare ska även vara ytterst försiktig med att använda könsord eller andra nedsättande ord om personer eftersom du kan bli anmäld för förtal. Tänk därför på hur du uttrycker dig och om vem du uttrycker dig om. Det är faktiskt inte bara att skriva vad du vill och åberopa yttrandefriheten, den har sina inskränkningar den med.
Snabba tips
- Leta synonymer, låt bli att upprepa samma ord för många gånger.
- Undvik svordomar, könsord och andra nedsättande ord och kommentarer.
- Använd rättstavningsprogram.