De flesta känner till att bloggare kan blogga om i princip allting, från nyheter som nikotinfritt snus till det senaste inom modeindustrin och allt däremellan. Det finns många intressanta frågeställningar när det gäller snus i allmänhet och nikotinfritt snus i synnerhet. Läs mer om de vanligaste frågorna och farhågorna här.

Är nikotinfritt snus farligt för hälsan?

Det låter onekligen riktigt bra att kunna välja ett nikotinfritt snus! Nikotin är nämligen skadligt för kroppen, men i hur stor omfattning är svårt att svara på. Tobaksföretagen menar att hälsorisken är betydligt lägre än dåliga mat- och motionsvanor. Läkarvetenskapen menar dock att nikotin kan vara skadligt för både kärl och hjärta. Nikotinfritt snus borde därmed vara helt ofarligt för hälsan. Det har dock visat sig att de nikotinfria snussorterna innehåller en del olika sockerarter som kan leda till karies, med tanke på att snusandet pågår under en längre tid.

Är nikotinfritt snus och tobaksfritt snus samma sak?

Frågan om nikotinfritt snus och tobaksfritt snus är samma sak dyker ofta upp i sammanhanget. Svaret är nej. Nikotinfritt snus är 100 % fritt från nikotin och det tobaksfria snuset är fritt från tobak men innehåller nikotin, dock i lägre halter. Detta kan naturligtvis leda till missförstånd och det drabbar främst ungdomar som gärna provar på tobaksfritt snus för att det är trendigt. När alla influencers har samarbeten med snusföretag och delar ut gratisprover till höger och vänster är det svårt att stå emot. Även exportmarknaden för de nya svenska sorterna ökar.

Är nikotinfritt snus beroendeframkallande?

Här får man komma ihåg distinktionen ovan, dvs. att det nikotinfria snuset är fritt från nikotin. Det betyder dock inte att det inte är beroendeframkallande. Istället för nikotin innehåller det koffein och en hel del sockerarter. Problemet är snarare att folk blandar ihop nikotinfritt och tobaksfritt snus och tror att det är samma sak. Det tobaksfria snuset innehåller fortfarande nikotin, men det får kallas tobaksfritt eftersom både doft, smak och färg processas bort. Det som återstår är en vit produkt smaksatt med olika fräscha smaker som både doftar gott och smakar gott. Produkten innehåller dock fortfarande nikotin och är i allra högsta grad beroendeframkallande.

– Blogga

shuttle