Att en blogg får många läsare sker inte genom en slump. De stora bloggarna som lever på sin blogg är egentligen företagare som ser bloggandet som ett jobb. Du måste göra smarta och medvetna val för att få besökare att surfa in på din sida.

En intressant blogg

För att få läsare måste du erbjuda en intressant blogg. Det kan låta självklart, men det är svårare än vad man tror. När du bloggar så skriver du om sådant som du tycker är intressant, men det spelar dessvärre ingen roll hur intressant bloggaren tycker att bloggens innehåll är, om det inte lockar besökare.

För att skapa en bra blogg måste du göra ett tankeexperiment där du besöker din blogg som en utomstående läsare: vad finns det på din blogg som du skulle ha tyckt var intressant att läsa, om en annan bloggare skrivit det? Varför tyckte du att en bloggpost var bra, medan du egentligen bara skulle skumma igenom resten; eller snarare surfat vidare. Genom att tänka på din blogg utifrån en läsares perspektiv så kan du utveckla den och få fler läsare.

Erbjud något

En bra blogg erbjuder relevant kunskap. Tänk på hur du själv brukar surfa: om din dator krånglar är det enkelt att först söka efter en lösning på nätet; eller om du behöver inspiration för att ta tag i hälsan – nätet erbjuder nästan allt. De bloggar som vi ofta surfar in på är bloggar som handlar om ett specifikt ämne, som exempelvis datorer eller att jogga för att gå ner i vikt, och där vi redan genom att läsa domännamnet förstår vad bloggen handlar om.

För att skapa en stor och återkommande läsarbas måste du från dag ett kommunicera med dina läsare. Om det så bara är en enda person som skrivit något i kommentatorsfältet, så måste du behandla den kommentaren som något dyrbart som det är värt att investera tid i. När andra personer sedan går in på din blogg och ser att du svarat en läsare på en bra sätt, så blir det intressantare för de nya läsarna att både läsa din blogg och kommentera.

Att länka till andra och även att bli länkad till, är ett bra sätt att få fler besökare, då Google premierar det. Dock är det inte så enkelt att ju fler länkar du har, desto bättre är det, utan det viktiga är att du har bra länkar. Om du skriver bra artiklar som andra sedan delar, så kommer du att få både länkar och fler läsare.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shuttle