Det finns många anledningar att börja blogga och vem som helst kan bli en bloggare. Innan du startar en blogg kan det vara bra att tänka igenom vad du vill använda din blogg till.
Varför blogga?
Vad är din tanke med din blogg? Det finns olika anledningar till att börja blogga: för att få dela ditt liv och få fler vänner, skriva om ett intresse eller något som du tycker är viktigt, använda den som en del av ditt företag eller för att få en inkomst. Många bloggare tänker att de helt enkelt börjar blogga och sedan ser vad det blir för en slags blogg. Den tanken kan fungera om du vill blogga för att kommunicera med familj och vänner. Om du däremot vill få en inkomst på din blogg eller använda den som en del av ditt företag, så måste du tänka annorlunda.
Gratisblogg – enkel och… gratis
Du kan enkelt skaffa en gratisblogg och vara igång inom ett par minuter; inom tio minuter kan du både ha en snygg layout med eget foto och hunnit skriva det första inlägget. Det är dock ingen av de stora och seriösa bloggarna som använder gratisbloggar. En gratisblogg ser inte lika professionell ut som en blogg som du själv äger, och du är dessutom bunden till den layout som bloggportalen erbjuder. Du kan inte heller tjäna pengar genom att ha annonser på en gratisblogg, utan det är ägarna till bloggen som får inkomsten.
För att få en snygg blogg med utvecklingspotential behöver du investera i ett domännamn och hosting. Ett domännamn med .se-adress kostar cirka 100 kronor per år och hosting – ditt bostadsområde på nätet – kostar några hundralappar årligen. Det är alltså inga dyra investeringar. Det är också enkelt att skaffa hosting och domän – alla webbhotell erbjuder paket som är lätta att använda. Om du inte kan så mycket om bloggar och internet, så kan det vara ett tips att använda ett webbhotell som har chatsupport. Det är inte ovanligt att supporten är på engelska, men flera hotell erbjuder support 24/7.
När du startar en blogg är det viktigt att du köper ett bra domännamn. Om du har ett företag bör du försöka få företagsnamnet och en .se-adress. Om namnet är upptaget, kan du lägga till ett ord som har med din verksamhet att göra. Om du exempelvis har en frisersalong som heter Saxen och du verkar i Stockholm, så kan du lägga till den bostadsort som du bor i till ditt företagsnamn, till exempel www.saxenstockholm.se
Om du skapar en blogg för att tjäna pengar är ett bra domännamn en förutsättning. Glöm inte att du också måste beskatta inkomsten från din blogg. Om du ska skriva om hundar, så kan det vara svårt att få besökare att gå in på din sida om du heter jockesallt.xx. Både Google och besökarna behöver veta att din sida håller på med hundar, för att du ska rankas högt och för att besökare ska hitta till din blogg.