När du börjar blogga är det viktigt att redan från start nischa dig. Att nischa dig innebär att du väljer ett smalt ämne att skriva om. På så sätt kommer du lättare att kunna locka till dig läsare och få en stor, trogen följarskara.

Välj en smal nisch

Vad innebär det då att nischa dig. Om du vill skriva om hälsa är det ett mycket stort område. Kanske kan du skriva specifikt om kost och sedan ännu mer specifikt om kost för atleter. Då har du smalnat av ditt ämne från att handla om hälsa till att handla om kost för atleter.

Kanske har du drabbats av en sjukdom och vill dela med dig av din resa mot tillfrisknad. Då kan din blogg handla om just detta och mer specifikt om din sjukdom. Om du har drabbats av cancer kan du låta läsare följa dina läkarbesök och din vardag som cancerdrabbad. Du kan då skriva om vilka råd du får av läkare, vilka mediciner du tar och om viktiga cancerförsäkringar från Alivia.

Om du skriver personligt och nischat får dina läsare enklare att hitta till dig. Med ett smalt ämne vet de dessutom alltid vad de får när de klickar sig in hos dig.

3 anledningar att nischa dig

Det finns många fördelar med att välja en smal nisch. Den första är som redan nämnts, att läsare enklare vet vad du kommer leverera. Med ett ämne som ligger precis i linje med deras egna intresseområde kommer de lägga din blogg på minnet och regelbundet klicka sig in för att läsa vad du skrivit.

Det blir dessutom enklare för dig att komma på saker att skriva om. Med ett smalt ämne vet du vilka ramar du måste hålla dig inom. Du kan då välja att verkligen fördjupa dig inom din nisch istället för att skriva generella saker om många olika ämnen. Med en smal nisch är det helt enkelt enklare att hålla inspirationsnivån och skrivarglädjen uppe.

Med en smal nisch kan du dessutom enklare marknadsföra dig själv och din blogg. Det är enklare att marknadsföra dig som en träningsblogg för kvinnor 50+ än som en livsstilsblogg som handlar om allt från barn och katter till träning.

Första steget är det svåraste

De flesta som börjar blogga vill inte nischa sig. De föredrar istället att skriva det som faller dem in. Ena dagen kan handla om hundpromenader medan den andra dagen kan handla om köksrenovering. Detta ger en spretig blogg som inte fokuserar på själva läsaren och dess upplevelse av bloggen.

Det svåraste steget är att välja vilken nisch du ska skriva om. När du väl gjort ditt val så kommer inspirationen att börja flöda och du kommer enkelt att kunna hålla dig till din valda nisch. Att välja är det svåra steget, sedan väntar det roliga – själva skrivandet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *