Att bli rik på sociala medier – Går det fortfarande? Jodå det går, men det krävs en hel del jobb. Sen beror det förstås på vad man menar med rik. Men att tjäna en normal månadslön på en blogg och där med slippa arbeta någon annanstans är fullt möjligt. Med rätt metoder och lite tur går det dessutom att tjäna mycket mer än så.

Hur startar jag ett samarbete till bloggen?

Ett bloggsamarbete kan starta på två sätt. Antingen tar du kontakt med företaget du vill samarbeta med eller så tar de kontakt med dig. Större bloggare får ofta förfrågningar från olika samarbeten gällande företag. Men för en mindre bloggare kan det vara svårt att bli upptäckt på det sättet. Därför är det bästa att välja ut ett antal företag som passar din blogg och du kan tänka dig att göra ett samarbete med. Skicka sedan en förfrågan via mejl eller ring direkt till dem. Ju mer välplanerat ditt förslag är desto större chans är det att de vill samarbeta med dig.

Ska jag starta eget företag?

Ja, om du regelbundet vill tjäna pengar på din blogg är det en väldigt god idé att starta ett eget företag. Det blir enklare att fakturera kunder och dessutom kan du göra inköp som rör bloggen direkt på företaget. Att ha företag kan också vara en ekonomisk säkerhet. Hos capcito https://www.capcito.com/sv kan du sälja fakturor om ekonomin börjar köra ihop sig. Du kan också ta förmånliga företagslån för att expandera.

Hur mycket kan jag fakturera för ett samarbete?

Det här beror helt på hur många läsare du har och hur köpstark målgruppen är för det du marknadsför. De största bloggarna kan fakturera över 100 000 för ett enda blogginlägg för ett stort företag. För en bloggare med endast ett par tusen läsare kan man räkna med 5-10 000 för ett inlägg. Tänk på att mycket pengar försvinner i arbetsgivaravgifter och skatt när du fakturerar. Om du även mottar varor, resor eller annan form av betalning för samarbetet så ska detta även förmånsbeskattas.

Hur stor del av bloggen får vara reklam?

Det finns inga regler eller lagar kring hur mycket reklam och sponsrade inlägg som en blogg får innehålla. Det bästa är att hålla en öppen dialog med läsarna om hur de vill att bloggen ska vara utformad. Vill läsarna ha bra kvalitet och kvantitet så förstår de att reklam och samarbeten kommer att finnas. Men det får inte bli så att läsarna känner att bloggen enbart innehåller reklam. Se till att även reklamen är relevant. Driver du en blogg om lantliv och odling så försök hålla samarbeten inom dessa ämnen. Att marknadsföra skönhetsbehandlingar eller nattklubbar är inte särskilt aktuellt i det läget. Relevanta samarbeten och ett starkt innehåll i alla andra inlägg är nyckeln till framgång.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shuttle